Osmanlı’da ülkeye giren her yeni şey Şeyhülislam fetvasıyla girerdi. Padişahın ve Şeyhülislam’ın haberi olmadan fabrika kurulamazdı. Bu da demek oluyor ki 1890 yılında açılan Bomonti Bira Fabrikası Şeyhülislam ve II.Abdülhamit‘in talimatıyla gerçekleşti.
Bomonti bira fabrikası, adını İstanbul’un en eski semtlerinden birine vermiş olup, Türkiye’de modern bira üretim tekniği ile imalata başlamış olan ilk bira üretim tesisidir. İsviçreli Bomonti kardeşler tarafından 1890 senesinde Feriköy‘de kurulan fabrika, 1938 yılında tekel’e geçmiştir.
1902 yılında işletmelerini bugün İstanbul tekel bira fabrikası, eski adıyla bomonti bira fabrikasının bulunduğu yere naklettiler. 1912’de bomonti ve rakipleri olan nektar şirketleri birleşerek bomonti-nektar birleşik bira fabrikaları şirketini kurdular. Bomonti bira fabrikasıyla elde edilen vergilerden memnun olan Osmanlı, 2. bira fabrikasının (Olimpos Bira Fabrikası) 1892 yılında Selanikte açılmasına izin verdi.
İlk Rakı Fabrikası da II. Abdülhamid döneminde açıldı.
İlk rakı fabrikası, 1880’li yıllarda Sultan II. Abdülhamit döneminde, başmabeyinci ve maliye bakanlarından Sarıcazade Ragıp Paşa tarafından Tekirdağ yolu üzerinde Umurca Çiftliği’nde kurulmuştur. Umurca Rakı Fabrikası’nda üretilen Umurca Rakısı ve asıl adı “Bozcaada” (Tenedos) rakısı olan Deniz Kızı rakısı dönemin en kaliteli rakılarıydı. Osmanlılar döneminde azınlıklarda İstanbul’da rakı imalathaneleri açmışlardır.
Osmanlı’da bira üretim miktarıyla ilgili ilk bilgi 1896 yılına aittir. Bu bilgiye göre bira üretimi 12.000 hl, yani 1,2 milyon litredir. Hızla arttığı görülen üretim 1913-1914 yılında 9,9 milyon litredir. Türkiye Cumhuriyeti döneminde bu rakama ancak 1940’lı yıllarda ulaşılmıştır.