Cahit Arf, 1910 yılında Selanik’te dünya gelmiştir. İlkokulu sultani denilen liselerin ilkokul kısmında okumuş, lise öğrenimi esnasında matematikteki üstün başarısı neticesinde ailesi tarafından Fransa’daki St. Louis Lisesi‘ne gönderilmiştir. Lise öğreniminin ardından üniversiteyi de Ecole Normale Superieure‘de tamamlayan Cahit Arf, Türkiye’ye dönünce Galatasaray Lisesinde bir süre matematik öğretmenliği yapmıştır.
Ben matematiğe hayatımı adadım, karşılığında bana hayatımı verdi.

Bir süre İstanbul Üniversitesinde çalıştı daha sonra doktora eğitimi almak için Almanya’ya gitti. 1938 yılında doktora eğitimini başarıyla tamamladı ve İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesinde çalışmaya yeniden başladı. Bu süreçte profesör ünvanı aldı ve “ordinaryüs” denilen en az beş yıl profesörlük yapmış, bilimsel çalışmalarıyla kendini tanıtmış öğretim üyelerine verilen bu ünvana layık görüldü.

Bilimle ilgili pek çok gerçeküstü görüldüğü bir zamanda aniden gelişen cebirsel sayılar teorisindeki çalışmaları takip eden Cahit Arf, Takagi adındaki bilim insanının ve Artin adlı bir matematikçinin ortak çalışması olan Class Field Teorisi’nin bir parçası olmak istedi.

Komütatif durumlara karşı bir teori gelişmek için doktora çalışmalarını Class Field Teorisi üzerine yapacağını bildirdi.

Teorinin imkansızlığı üzerine Cahit Arf ile konuşan Alman matematikçi Helmut Hasse’ın aksine, doktorasını tamamlayarak Hasse-Arf Teoremi adını verdiği çalışmasında sadece ikinci dereceden denklemlere kadar indirgenmesi mümkün olan geometri problemlerinin çözülebileceğini ispatladı

Hasse, bu teoriyi Arf değişmezi adıyla yayınlamasını önererek teorinin hakkını Arf’e teslim etti. Sayılar teorisi üzerine çalışmalarına devam eden Arf, karesel yüzeyleri anlamlandırmaya çalışarak Arf sabitleri adını verdiği teorisini ortaya koyduğunda takvimler 1941 yılını gösteriyordu

TÜBİTAK’ın kuruluşunda rol oynayan ve İnönü Armağanı ile TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü kazanan Cahit Arf, kurumun ilk bilim kurulu başkanlığını yaparak gelişmesini sağladı.
1983’ten 1989 yılına dek Türk Matematik Derneği’nin başkanlık koltuğunda oturdu.

1997 yılında ise takvimden daha aralık ayının son yaprağı düşmeden hasta kalbine yenik düşen Arf, hayata gözlerini yumdu. 2009 yılında da 10 TL’lik banknotların arkasına yerleştirilerek adı yaşatılıyor
